3 Mart 2013 Pazar

Temel Bilgilere Giriş

Merhabalar! Geia sas!

Hazırsanız ilk dersimizle başlıyoruz! :-)


Her şeyden önce, şayet henüz okumadıysanız, önce üst menüdeki "Başlamadan Önce" kısmını okumanızı tavsiye ediyorum. 

Elbette "Bu işin başı alfabedir!" algısı var hepimizde, yanlış da değil. Fakat ilk derslerimizde hem öğrenme aşkımızı arttıracak, hem de temel ifadelere hakim olmamızı sağlayacak bir takım anahtar kelime ve cümleleri vermeyi daha uygun gördüm. Ayrıca konuları kısa kısa fakat çok çok yazacağım, böylece uzun uzun metinlerde boğulmayacağız. Ara sıra konuyu kesip küçük ayrıntılar, püf noktalar verebilirim, hazır olun diyelim! :-)


Bildiğiniz gibi, Yunanca'nın alfabesi farklıdır. Akıllara gelen ilk sorulardan biri de "Öyleyse biz bu lisanı Latin harfleriyle yazarken nasıl yazacağız?" Bu soruya cevap bulmak gayesiyle, yazdığım her kelime ve cümlenin yanlarına okunuşlarını da yazacağım. Fakat şunu unutmayınız ki "kelimenin okunuşu", Latin harfleriyle yazılışı demek değildir. En basit örneği "Maria"dır. Ben size bu ismin okunuşunu "Mariya" olarak yazacağım; fakat yazılışı "Maria" kalacak. Konu sizlere karışık görünmesin, örneklerle çabucak alışacağız.



Temel kelime ve cümlelerimize geçelim öyleyse;



KURAL 1: A ve I yan yana geldiğinde daima "E" okunur. Meşhur örneğimiz;


Ναι (Ne) : Evet  --->  Nai 



İlk kelime Yunanca. Parantez içindeki kelime okunuş ve ardından Türkçesi. Türkçe'nin peşinden yazacağım kelime ise, Yunanca kelimemizin Latin harfleriyle yazılırkenki hali. 



Peki, neden okuduğumuz gibi yazmıyoruz bu kelimeleri? Cevap basit: Yunanca'daki orjinal kelimenin yazılışına sadık kalarak yazmaya gayret ettiğimiz için. Okunduğu gibi "Ne" yazarsanız "Ne biçim konuşuyorsun bu dili, Yunanca yaz!" tepkileriyle karşılaşabilirsiniz. Kimileri bunu Latin harfleri kullanan herkese diyor, biz olduğunca iyi yazalım yeter tabii. :-) Bu konuyu örneklerle yavaş yavaş daha iyi anlayacaksınız.


*

KURAL 2: "X" harfi, gırtlaktan gelen bir "H" sesine denktir. Yunanca'yı Latin harfleriyle yazarken -h sesleri için daima "x" yazacağız. Dolayısıyla "x" gördüğümüzde "h" olarak okuyacağız. Meşhur örneğimiz;


Όχι (Ohi) : Hayır  --->  Oxi



Yunanca'daki "H" sesi çok mühimdir. Eğer bu sesi, örneğin Türkçe'deki "hibe" kelimesindeki gibi yumuşak söylersek, tamamen yanlış bir telaffuz oluyor. Doğu şivesi gibi olmasa da, -h (x) sesini gırtlaktan vermemiz gerekiyor.


*

Bir diğer çok önemli konuya değineceğim ki: Vurgu.

Yunanca'da kelimeler, Türkçe'den daha farklı vurgulanır. Fakat vurgu sistemini çözmek çok kolaydır. Her kelimede, bir hece üzerinde "tek tırnak" işareti göreceksiniz. Bu tırnağın olduğu hecede vurguyu yapacağız. Vurgu, kelimeyi "uzatmak" değildir elbette. Hemen bir diğer meşhur örnek olan "Uşak" kelimesini düşünebiliriz.

Ναι (Ne) : Evet kelimesinde herhangi bir tırnak - vurgu simgesi göremiyoruz. Bunun sebebi,

Yunanca'da tek heceli kelimelerde vurgu yoktur.

Garip bir durum değil, Türkçe'deki "ve" kelimesini düşünürsek, aynı şey esasen.


Gelin bir de "oxi" kelimesine bakalım,


Όχι - Gördüğünüz gibi, kelimenin ilk hecesi olan "-O" sesi üzerinde bir tek tırnak işareti var. Dolayısıyla, kelimeyi "OOxi" olarak okuyacağımızı anladık; "oxİİ" olarak değil.

*

Birkaç vurgu örneği verelim;

Αγάπη (Agapi) : Sevgi  -  Gördüğümüz gibi, kelimenin ikinci hecesindeki -a sesi üzerinde bir tırnak işareti var. Dolayısıyla kelimeyi aGApi vurgusuyla okuyacağımızı anlıyoruz.


Μέρα (Mera) : Gün  -  Aynı şekilde, kelime üzerindeki vurguyu hemen farkediyoruz artık. İlk hecedeki -e sesi üzerinde bir tırnak işareti görüyoruz ve kelimeyi MEra olarak okumamız gerektiğini anlıyoruz.


Καρδιά (Kardiya) : Kalp, Yürek  (Latin harfleri ile elbette "Kardia" olarak yazıyoruz; çünkü Türkçe gibi "kardiya" yazarsak anlamayacaklardır. -  Burada da kelimenin son hecesi olan -a sesinde tırnak işaretini görüyoruz. Demek ki kelimeyi kardiYA olarak okuyacağız.

*

Aşağıda gördüğünüz güzel Yunan tavernasına gidip, tavernanın sohbete meraklı yaşlı sahibiyle Yunanca konuşmak, bol kahkahalı keyifli bir yaz sohbetinde bulunmak ister misiniz? Öyleyse dersimizi bir daha okuyup inceleyiniz.
 Öğrenmeden geçmek yok! :-) 





3 yorum: